4 de des. 2012

Classificació morfologia i estructura

Normalment coneixement els gossos per la seva raça, però també podem classificar els gossos per la seva morfologia i estructura.

El veterinari Pierre Megnin va classificar els gossos segons la seva grandària, l'any 1897:

Formes del cap:



1. Lupoides
La forma del cap d'aquests gossos és piràmide horitzontal, tenen les orelles alçades, el nas allargat i els llavis petits i apretats (sense que el llavi superior superi la base de les genives inferiors). La depressió nasofrontal (o també conegut amb el nom de stop) és el punt superior d'inserció del nas al crani i, en aquest cas, és poc marcat. Alguns gossos amb aquestes formes són: Pastor alemany, Border Collie, Malamut d'Alaska, etc.


2. Bracoides
Cap en forma prismàtica, el nas quadrat, la depressió nasofrontal molt marcada, les orelles caigudes i els llavis llargs i penjants. Les races amb aquestes característiques són: Labrador Retriever, Dàlmata, Golden Retriever, entre altres. 




3. Molosoides
Cap voluminós i rodó o quadrat, orelles petites i caigudes, nas curt i llavis llargs i gruixuts. La depressió nasofrontal és bastant pronunciada. Normalment són gossos de gran estatura i cos massís, com els gossos: Rottweiller, San Bernard, Buldog, Gran Danès, etc.



4. Graioides 
Cap amb forma de con allargat, crani reduït i d'orelles petites orientades cap enrere, nas llarg i prim i llavis curts i apretats. La depressió nasofrontal és poca. Les races amb aquestes característiques són: Galgo espanyol, podenc, llebre, etc. 


El crani pot ser de tres tipus:

1. Dolicocèfal: llarg i ample i els ulls estan posats lateralment dificultant la visió. Els gossos amb aquest crani són com el podenc.

2. Braquicèfal: El crani és igual de llargada com d'amplada, o sigui, el cap és igual a un quadrat. Algunes races són el Buldog, pequinès, etc. 

3. Mesocèfal: Les dimensions d'aquest crani és una mescla de les dues anteriors. No són completament quadrats ni allargats. Alguns exemples d'aquests gossos són Bòxer, Boston Terries, Pastor alemany.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada