31 d’oct. 2012

L'importància de dormir en els gossos


Els gossos passen la gran part del dia dormint. I com a nosaltres, dormir és important per descansar.

Depenent de l'activitat física, el lloc per descansar i l'entorn, un gos pot dormir unes 13 hores repartides entre 8-9 hores nocturnes i la resta del dia amb petites migdiades.

Totes les races de gossos quan dormen mostren dos tipus de somnis:

1. Somni d'onda lenta: el gos estarà estirat, amb les cames doblegades, amb els ulls ben tancats i  respirant regularment. No respondrà tant fàcilment al seu entorn.

2. Somni de moviments oculars ràpid (MOR) o més conegut el somni REM (rapid eye movement):  Quan un gos mostra aquest tipus de somni semblarà que estigui despert (però amb una paràlisis dels musclos esquelètics) la seva respiració és irregular, poden moure les potes, els músculs facials, oculars, poden roncar (sobretot les races braquicèfals) i poden vocalitzar.

Atenció!: No hem de despertar mai bruscament al nostre gos, ja que pot reaccionar agressiu.

En cada etapa de creixement dels gossos, els hi canvia els cicle de somni.
En l'etapa Neonatal (cadell): passen un 90% del seu temps dormint. Però només presenten el somni REM.
Període de Transició (des de les 2 a les 4 setmanes): apareix el somni d'onda lenta.
En l'etapa geriàtric: quan pateixen el SDC poden mostrar alteracions del ritme en el somni.
"Un gos normal passa 44-48% del seu temps despert, un 19-21% en situació de somnolència, un 22-23% somni d'onda lenta i un 10-12 en la fase REM. És a dir 50% despert i 50% somni, sigui més o menys profund" (font: "El perro y el descanso")

L'etapa de dormir està destinada per descansar i el somni per processar tota l'informació adquirida durant el dia i guardar-la en la memòria. Per això és important no privar del somni, ja que pot causar estrès i malalties greus a l'animal.

Aquest vídeo mostra un gos en l'estat REM:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada