8 d’ag. 2012

Per què el meu gos menjar femta?


Aquest conducta d'alimentació és la més freqüent en veure-la i la que més consultes es reben, i està relacionat amb "problemes relacionats amb la conducta d'alimentació". A aquesta conducta se li diu "Pica" que es defineix com ingerir materials que no formen part de la dieta normal del gos. Inclou comportaments tan diversos com la ingesta de pedres o la coprofagia.

La coprofagia és una conducta d'ingesta de menjar femtes. És més normal veure aquesta conducta en els gossos que en els gats. Els gossos poden menjar, tant la seva femta com la d'un altre gos, d'un gat, d'una altre espècie o fins i tot, la dels éssers humans. 

La coprofagia és molt normal veure-la amb las gosses mares que ingereixen els excrements dels seus cadells en la fase neonatal (la acció de defecació i micció dels cadells, la realitzara la mare, que consumirà els excrements immediatament), però això és una conducta molt normal. Alguns cadells mengen alguna femta però d'una forma juganera inofensiva, i finalment ho superen amb l'edat.

La causa de la coprofagia és molt difícil de determinar i per què es realitza aquesta conducta? Alguns experts opinen que el problema és ocasionat per conducta de comportament, mentre d'altres estan convençuts que existeix per causa orgànica.
  • De vegades la Coprofagia es produeix per una malaltia. Moltes vegades es diu que el paràsit intestinal pot causar coprofagia, però l'evidència experimental sobre aquest tema és molt escassa. Aquells que pateixen malalties gastrointestinals com mala absorció o escassetat de tripsina, poden tenir més quantitat d'ingredients no digerits que partanyen a les femtes. En aquest cas, les femtes poden ser molt apetitoses per atraure als gossos (també les femtes dels cavalls o de gats poden ser especialment atractives per alguns gossos). La caprofagia, o la conducta que es coneix com a "Pica", pot ser el resultat d'un procés patològic que afecta a la amígdala, que és la part del sistema nerviós central que directament implica la selecció del menjar.
  • Per l'alimentació. Els animals de companyia que estan sotmesos a una dieta restringida, poden tenir molta gana i pot incloure la coprofagia. També, els gossos sobrealimentats o aquells que pateixen d'una falta nutricional.
  • La coprofagia apareix com una resposta d'estrés, especialment si té poc lloc de moviment o de falta d'influència social. És a dir, si la situació de la llar ha canviat (d'un lloc amb llibertat de moviment a un lloc totalment oposat o que té poca influència humana).
  • Una conducta reforçada involuntàriament per part del propietari. Pot ser una senyal de buscar atenció (exemples: el propietari pot reaccionar en veure el seu gos menjant  excrements i pot reforçar la conducta, el gos ha rebut l'atenció que buscava. També ha après consumir per evitar el càstig del propietari  en cas d'una conducta d'eliminació inadequada).
  • L'ambient. Pot ser que el gos es vegi obligat a menjar o viure prop del seu propi excrement, i que per tant, pot associar com a menjar.
  • Per últim, alguns autors han suggerit que la coprofagia és un mecanisme que permet al gos reutilitzar el seu propi enzim digestiu. Tot hi ser molt interessant aquesta hipòtesis, no està demostrat i no explica per quina raó no apareix en tots els gossos i que només es manifesti en casos fluixos d'insuficiència pancreàtica exocrina.
El tractament que es realitzarà després de descartar la possibilitat d'una causa orgànica no és gens fàcil, especialment perquè es tracta d'una conducta molt resistent al procés de condicionament operant
  • Modificar l'ambient. Consisteix en impedir que tinguin accés als excrements. Hem de netejar el lloc on passa més temps o a on realitzi la defecació.
  • Molt sovint es recomana utilitzar pebre o propietats que s'afegeixen als medicaments per produir el vòmit i aplicar-lo sobre la femta. Així associarà el consum d'aquestes femtes a un estímul desagradable.
  • Si la conducta es realitza al carrer, començarem a realitzar un exercici (un ordre) i amb l'ajuda de la corretja, aconseguir que no mengi les femtes que es trobi al carrer. I així, fins que es solucioni el problema 
  • Si es sospita que la coprofagia és una conducta reforçada pel propietari, haurem de fer que el gos només rebi atenció quan no mostri la conducta.
  • Si es creu que és conseqüència d'un problema d'eliminació inadequada, haurem de resoldre primer de tot el problema d'eliminació inadequada.   

2 comentaris:

  1. Respostes
    1. Muchas gracias rogue por leer el blog y por dejarme tu comentario!!
      Espero volverte a ver por aquí ;-)

      Elimina