16 de juny 2012

Importància de la socialització

Què és?
Fonamentar el desenvolupament en el procés d'exposar al gos a diferents persones (nens, gent gran..) animals (altres gossos, gats, conills...) objectes (cotxes, bicicletes...) sorolls (la botzina del cotxe, el de l’aspirador...,) perquè es familiaritzi amb elles i que en un futur no en tingui por. 

Quan s’ha de fer?
S’ha de començar a les 21 dies- 12 setmanes.

I si no es fa una socialització?
No haver-li fet una socialització pot causar molts malts de cap pel propietari .
El gos pot tenir por o fobia.
La possible conseqüència més perillosa: l’aparició de l’agressivitat depredadora.

Com s’ha de fer
S’ha de fer d'una forma voluntària per part del gos, és a dir, no forçant la situació. Pot passar que si el forcem, en el futur, pot tenir por a aquella cosa o persona encara que se li hagi intentat fer la socialització. D’aquesta manera, recordarà haver tingut una mala experiència. I això no és bo. 

Socialització Gos-persona:
S’ha de provar amb diferents perfils de persones:

Gent gran (amb bastó o sense): és millor si són persones que porten bastó, perquè quan el gos ja pugui anar de passeig no s’espanti en trobar-se una persona amb bastó pel carrer.

Nens: amb ells s’ha d'explicar que els gossos no són una joguina. Hauran d'anar amb compte de com tocar-lo, i sobretot, no estirar de la cua i d'altres parts del cos del gos. Tampoc de no anar darrera seu. Com ja he dit abans, el gos ha de ser voluntari en la socialització, no forçar la situació.

Altres: cada cop que el gos s’apropi a una persona, aquesta persona haurà d'acariciar el gos, jugar amb ell, o donar-li un tros petit de menjar, perquè el gos vegi que l’ésser humà és un bon aliat per ell.

Gos-gos: és important que els gossos interactuïn amb altres gossos.
Aquests gossos hauran de ser: de diferents races, sexes, edats diferents, amb pèl (molt i poc), musells de diferents tipus... És important que quan anem a presentar el nostre gos a altres gossos, aquests siguin gossos sociables.

Gos-altres animals: en aquest cas, també és molt important que els animals siguin sociables. Perquè sinó experimentarà una mala socialització.

Gos-objectes: el  mateix procediment que amb els anteriors.

Problemes amb el veterinari
Quan parlem amb al veterinari i li preguntem que volem fer una socialització al teu gos, segur que ell/a et dirà que sobretot, no el portis al carrer si no està vacunat.
No et dic que hagis de fer un passeig de molts quilòmetres, només cal que el portis a la cantonada de casa teva perquè vegi gent passejant, ciclistes, escombriaires... perquè es familiaritzi amb el seu voltant. Sobretot, no forçar el gos a la situació. Si ha tingut un espant amb alguna cosa, no li diguis coses (com per exemple: no passa res!! i tocar-lo) Torna a passar per allà on s’ha espantat. I tantes vegades com siguin necessàries, fins que pugueu passar amb tranquil·litat pel seu costat, sense que el gos tingui por.
       

2 comentaris:

  1. T'oblides de la tècnica de la samarreta. El gos té com a principal sentit l'olfacte, si des de ben petit li deixes una peça de roba usada durant el dia, es familiaritza amb eixa olor, encara que vegi poc a la persona portadora.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Josep per la teva aportació! Aquesta tècnica no la coneixia de forma teòrica en l'educació canina, i de moment no la inclouré. Com vas conèixer aquesta tècnica? :)

      Elimina