6 de nov. 2012

Clicker


Què és el clicker?
El clicker és un entrenament amb reforç positiu.
Aquest mètode s'utilitza perquè l'animal pugui identificar ràpidament el comportament que es busca, o també, el comportament exacte d'interès. És a dir, per indicar el que estan fent bé els animals a través d'un click.

Amb aquesta tècnica (clicker) és molt important saber clicar l'instant precís per premiar la conducta desitjable. 

Origen:
Es va començar a utilitzar als anys 70 a Estats Units aplicant-ho en els dofins a través d'un xiulet. Després, el professor Skinner el va posar en pràctica en els laboratoris. El professor Skinner va demostrar que podia modificar els comportaments de les rates, depenent si els donava menjar o descàrregues elèctriques al pressionar una palanca.

Els psicòleg Keller Brelang va començar a aplicar aquesta tècnica (Clicker) en el món dels animals. Després Bob Bailey i Marian Breland van continuar el treball de Brelang.

El clicker és un reforç condicionat secundari descrit per Skinner el 1951 en el treball anomenat "Com ensenyar als animals".

Després d'uns quants anys, aquesta tècnica va anar posant-se de moda. Sobretot, gràcies a la biòloga Karen Pryor; entrenadora de dofins amb el mètode del clicker.  En els últims anys s'ha anat ampliant en tot tipus d'animals domèstics (gossos, cavall, gats, etc).

En la dècada dels 90 es va començar a posar de moda la pràctica del Freestyle que es centra en realitzar coreografies de ball conjuntament amb la mascota fent servir el clicker.

Atenció!: El clicker no és una eina perquè vingui o per cridar-li l'atenció.

Hi ha diferents tècniques de clicker:

  • Luring > tècnica de guiar a un gos per a realitzar una acció.
  • Target > El gos ha de tocar la mà de l'entrenador, tocar un objecte, etc.
  • Modelatge lliure (Free Shaping) > click sense dir res.

Clicker Target


Informació útil:
  • Quan fem click li hem de donar menjar fins que aprengui
  • Les seccions amb el clicker han de ser curtas d'uns 3 a 10 minuts (depèn també molt del gos)
  • Amb el clicker també poden patir estrès, per això s'han de fer seccions curtes i productives.
  • Després de comprar-lo, i quan et posis a llegir les instruccions, llegiràs: "Útil perquè vingui". És un gran error i una estratègia comercial.
Un consell: Abans d'utilitzar el clicker directament en el gos, fes el següent: quan miris les notícies per televisió, observa el reporter/a i cada cop que tanqui els ulls, clica la conducta. Així aniràs practicant per poder clicar millor el teu gos ;-)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada