20 de nov. 2012

Període de desenvolupament del gos (II part)

Continuem parlant sobre el període de desenvolupament del gos que vam encetar la setmana passada. 


3. Període de transició (12 - 21 dies d'edat)
  • Aquest nou període s'inicia amb l'obertura dels ulls.
  • Apareix el somni d'onda lenta. Per tant, ja tenen el somni REM i el somni d'onda lenta.
  • Els cadells ja no depenen de l'estímul tàctil proporcionat per la seva mare per fer l'orina i femta, però serà l'encarregada de la higiene menjant les deposicions dels cadells.
  • Durant aquesta etapa apareixen les primeres manifestacions d'exploració del seu entorn, conducta social i de joc.
  • Es finalitzarà amb l'aparició del "reflex d'alarma". En el moment d'introduir un soroll el cadell reacciona (reflex auditiu). 
4. Període de socialització (21 dies- 12 setmanes)

El període de socialització és fonamentar el desenvolupament en el procés d'exposar al gos a diferents estímuls que veu i veurà en el seu entorn (persones, animals, objectes, sorolls) perquè es familiaritzi amb elles i que en un futur no els hi tingui por. 

                  Període de socialització = Període sensible o crític 

La socialització comença els 21 dies - 12 setmanes, però depèn molt de cada raça i també entre gossos de la mateixa raça. També del desenvolupament sensorial i motor del animal, és a dir, la socialització comença quan els òrgans dels sentits són funcionals (almenys parcialment) i la coordinació motora està suficientment desenvolupada com perquè l'animal pugui explorar el seu entorn i interactuar amb altres individus.

Quant el gos té entre 10 i 12 setmanes d'edat, la sensació de por és prou forta com per acabar el període de socialització. El responsable d'aquesta resposta no es coneix amb certesa, però en altres espècies treballades es suggereix que depèn de la maduració de l'estructura nerviosa que controla la sensació de la por a les noves situacions. 
Altres autors diuen que el final d'aquest període seria el resultat d'un procés anomenat "exclusió competitiva". Segons aquesta hipòtesis, la conducta social depèn d'un sistema de reconeixement d'estímul que té una capacitat limitada d'emmagatzemar informació. És a dir, si el sistema de control únicament rep informació només de gossos, les persones queden excloses del sistema i la socialització dels gossos amb les persones, no es duu a terme. (font: llibre "etologia clínica veterinaria del perro y del gato" Xavier Manteca).


  • En aquesta etapa s'inicia el "destete" per part de la mare (rebuig).
  • Hi ha un augment molt marcat amb la conducta exploratòria i les interaccions socials amb altres cadells.
  • Els cadells comencen a aprendre a fer les seves deposicions en un lloc allunyat d'on mengen i dormen. Haurem d'aprofitar aquesta conducta per ensenyar on és el lloc correcte.
  • La conducta del joc augmenta i amb intensitat. Aquesta conducta és molt important perquè permet que el cadell aprengui a controlar l'intensitat de la mossegada quan jugui amb altres gossos o persones. Aquest fet explicaria perquè alguns gossos quan són adults i juguen mosseguen fort: perquè abans no havien après a moderar la intensitat de la mossegada. 
  • Comença l'exploració oral, ho exploren tot amb la boca. Quan troben un objecte nou l'agafen amb la boca i comencen a mossegar. El fet d'aquesta conducta és descobrir què és aquesta substància, i si és comestible, o no. Després d'un bona estona mossegant, si l'objecte no és comestible ho escupen (normalment està fet trossos).  
    Aquesta conducta comença al voltant de les 4 setmanes i desapareix més o menys a finals dels 4 mesos. Si els cadells no disposen d'un entorn ric amb diferents estímuls que poden explorar oralment, o en què nosaltres els hi traiem l'objecte de la boca, correm el risc que el cadell no pugui superar aquesta etapa fonamental de la seva conducta. En aquest cas, i a la llarga, podríem tenir gossos que es mengen papers, pedres, mitjons, etc. (font: article "Cachoros: etapas de sensibilidad" de natural gos).
  • La llet de la mare és totalment insuficient pels cadells (recordeu que això passa en aquesta etapa de socialització!!). En aquest cas, introduirem aliments en forma de farinetes (papilla), cada cop més espeses.
Per saber com s'ha de realitzar la socialització als cadells aneu al post "importància de la socialització".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada