19 de febr. 2013

Desfem el mite: Cua que és mou, gos content.


Qui no ha dit o ha sentit a dir, que si veus un gos que mou la cua vol dir que està content?

Avui parlarem sobre aquest fals mite de la cua. Tal i com diu Javier de Miguel en el seu llibre Como interpretar el lenguaje de los perros: "Hay formas y formas de mover la cola". 



El gossos tenen un llenguatge corporal que no els fa falta vocalitzar com nosaltres. Fa uns mesos enrere, vam parlar sobre les senyals de calma (si no has llegit el post de senyals de calma, pots fer-ho aquí: primera i segona part). Aquestes senyals es realitzen a través de  moviments on representen en quin estat es troben (insegur, nerviós,..) utilitzant el cos, potes i/o orelles a través de moviments i expressions. Els gossos també utilitzen la cua com a llenguatge per comunicar-se amb el seu entorn. Ja sigui, realitzant moviments o per la posició de la cua.



Què ens pot dir la cua:

Cua que mou poc tros però ràpid: si afegim que les orelles estan doblegades cap enrere i van ensenyant les dents, significa agressivitat.


Cua en moviment i fent cercles: El podrem veure quan dos gossos que estan jugant realitzen aquest moviment. També pot indicar: amistat i alegria.


Moviment ràpid d'un costat a l'altre: Agitació i felicitat. Però també significa impaciència i nervis. Podrem veure aquest moviment quant agafem la corretja però ens trucant i agafem el auricular per contestar, el gos veu que tens la corretja a la ma però encara no marxa, esta content però esta nerviós.


Cua quieta horitzontal: Interès per alguna cosa o investigació.


Cua quieta horitzontal i tensa: Si afegim que el pèl està arrissat possiblement hi ha un enfrontament. Però això no vol dir que arribi a l'agressivitat. Es tracta més aviat d'una amenaça. 


Cua baixa a prop de les potes posteriors + moviments lleugers laterals: Gos insegur, malalt o deprimit.


Cua ni molt baixa ni molt alta: Tranquil, relaxat...


Cua entre les potes posteriors: Por o ansietat.


Cua a un costat: Les femelles realitzaran aquest moviment quan volen facilitar la còpula del mascle.


Al principi ens costarà molt entendre tots els moviments que realitzen els gossos per comunicar-se, però a mesura que anem observant (i de mica en mica) hi haurà un dia que reconeixerem perfectament què ens vol dir el nostre gos.

En la següent imatge, podrem veurem diferents dibuixos de posicions de la cua que ens ajudarà a veure més clar el que hem estat parlant sobre el llenguatge de la cua.


Imatge extreta del llibre Como interpretar el lenguaje de los perros de Javier de Miguel. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada