5 de març 2013

L'eruga processionària

El 20 de març comença la primavera i hem d'anar molt en compte quan anem de passeig amb els gossos de casa.

L'eruga processionària (thaumetopoea pityocampa) és un insecte lepidòpter. És a dir, casi sempre són insectes voladors, i en aquest cas, després de ser una eruga processionària es transforma en una papallona. L'eruga processionària és més coneguda pel nom processionària del pi o arna del pi, ja que viu sobretot en les branques dels pins. A part dels pins, també la podrem trobar en els avets i/o cedres.

Les erugues processionàries viuen en zones on el clima no sigui superior als 32º i inferior de -12º. Quan les temperatures pugen, les erugues busquen un lloc ombrívol. I quan les temperatures baixen, estan en zones on estan exposats al sol. Les erugues apareixen quan el clima és de 20- 25º. És a dir, en els mesos de març i abril (depenent de les zones).



Aquesta eruga té uns pèls agrupats als laterals del abdomen i del tòrax que varien del blanc al groc fosc, que actuen com si fossin fletxes i on a dins hi ha un verí (thaumatopin) que provoca urticària.
Quan les erugues es senten amenaçades expulsen aquests pèls al aire clavant-los a la pell de la nostra mascota. Els gossos, a causa de la seva naturalesa al ser molt xafarders, quan veuen una cosa que els hi crida l'atenció l'exploren (moltes vegades l'exploració és per la boca). Al introduir l'eruga a la boca, els pot provocar una reacció que us detallaré a continuació.

Hi han molts casos de gossos que han perdut mitja o la llengua sencera, o que només se'ls hi queda l'os de la boca. També pot arribar a matar l'animal.

Símptomes:

  • Nàusea i vòmit
  • Cap i/o llengua inflamada 
  • Es rasca molt 
  • Bavejar en excés
  • Excitació 
  • Cianosi a la llengua (de color verd fosc a negra) 

Com s'ha de reaccionar si sospitem que han estat infectats:  

  • No s'ha de tocar la zona afectada sense tenir posats uns guants. 
  • Netejar la zona amb molta aigua.
  • Administrar metilprednisolona (urbason). La dosi recomanada ens la donarà el veterinari quan anem a comprar el medicament.
  • Anar el veterinari  habitual, o el que tinguen més aprop, al més aviat possible.
Després de llegir tota aquesta informació, només vull dir que aneu molt de compte quan aneu amb els vostre gos. I si em deixeu dir-vos una recomanació, es millor que els mesos (març i abril) habiteu anar per les zones on hi ha pins, avets i/o cedres per prevenir cap urgència. 

Referencies:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada