29 de maig 2013

Beneficis a la conducte i salut de la castració i/o esterilització

Beneficis de la castració i/o esterilització en el comportament i a la salut del gos/sa

La castració i/o esterilització és un tema que sempre acaba portant un debat entre els professionals, veterinaris, educadors canins, etolegs i criadors de gossos, però sobretot, entre els propietaris d’aquests animals. Habitualment, d’aquests debats en són culpables els malantesos, rumors i/o tradicions de la castració i/o esterilització.

Com es realitza quirúgicament: 

La castració en els mascles es realitza extirpant els testicles, o fent una vasectomía en què es seccionen els conductes que porten els espermatozoides des dels testicles fins a l’exterior.




L’esterilització en les femelles pot ser a través d’una extirpació d’ovaris i del úter (Ovariohisterectomia) o a través d’una lligadura de trompes que impedeix la reproducció però que deixa continuar produint hormones.

  • BENEFICIS A LA SALUT:
1. Embaràs no desitjat:  Un dels principals beneficis d’aquesta cirurgia és impedir l’embaràs no desitjat pel propietari. La reproducció de cadells no desitjats ha sigut i és un dels principals problemes d’abandonament de cadells (molt sovint, juntament amb la mare). Motiu pel qual molts professionals com les protectores d’animals demanen responsabilitat als propietaris en castrar els seus animals si no es volen fer càrrec de cadells.

2. Redueix una petita possibilitat de patir càncer testicular en els macles.

3. Risc de reproducció:  Els dos sexes (mascle i femella) dels canins es poden infectar amb una bacteria anomenada “Brucella”. Bacteria que també pot afectar als humans. La “Brucella” pot ser transferida en el part o a través del contacte dels fetus avortats i/o per altres restes d’animals infectats. Un dels símptomes clínics que podrem veure és el fet de ser infèrtil. Tot i no ser molt comú, també hi ha la possibilitat d’infeccions greus en els ossos, ull i/o sistema nerviós. S’ha de dir que l’importància d’infecció d’aquesta bacteria varia molt del país i la regió.

4. Tumor mamari: El desenvolupament d’aquest tumor pot augmentar amb l’edat i varia segons la raça. Amb l’esterilització es pot reduir un importat risc de patir un càncer de mama, sempre o quan es realitzi jove.

5. Cancer d’ovaris: No és molt habitual en els gossos (6,25%). Però hi ha una gran varietat de tumors d’ovaris amb diferent grau maligne.

6. Redueix el risc de trastorns a la prostata no cancerosa.

7. Piometra: És una infecció bacterina de l’úter. Es produeix com a conseqüència dels canvis en l’ambient uterí provocats per repetits cicles del estro (una de les fases del cicle ovàric de les femelles). 

BENEFICIS EN EL COMPORTAMENT: 

1. Marcatge d’orina: pot reduir o eliminar aquesta conducta. Un estudi diu que es pot reduir en un 50%.

2. Activitat sexual: Amb l’esterilització a la femella, aquesta conducta en ella ha desaparegut totalment. En canvi, en el mascle, pot variar d’un gos a un altre, pot continuar o desaparèixer totalment o parcialment. Per exemple, si abans de la castració ja ha realitzat una activitat sexual, el més segur és que després d’aquesta cirugia continui realitzant-la.

3. Pseudogestació: És un problema hormonal de la femella, que pateixen sobretot les gosses que no han estat mai embarassades. Amb l esterilització s’evita aquest problema.

4. El vagabundeo: és quan un gos camina sol pel carrer amunt i avall tot i tenir un propietari. És eficaç si aquesta conducta és produïda per una motivació sexual, i es pot reduir o eliminar en un 90% dels gossos. 

5. Agressivitat: Amb relació a un problema d’agressivitat, hi ha molts debats per part dels professionals, on debaten si la castració és efectiva o empitjora el problema. Sobretot, perquè no tots els gossos responen de la mateixa manera i també perquè es poden utilitzar medicaments i educar el gos. Per exemple, segons Overall i Lowe durant el 2001, van dir que els gossos mascles castrats tenen un baix percentatge d’incidents d’agressivitat davant dels humans i altres gossos. Però segons Guy y col (2001), Podsberg i Serpell (1997) els gossos castrats mostren un alt problema d’agressivitat per sobre dels que no estan castrats. Sobretot, diuen que en aquest cas, a qui més afecta és a les femelles. Això és una petita demostració sobre que els professionals no es possen d’acord en determinar si la castració benificia o empitjora l’agressivitat. Si voleu llegir més controversia sobre l’eficàcia o empitjorament, consulteu això (aquí). 

Com hem dit al principi, la castració i/o esterilització és un debat que sempre portarà cua i per ara no es pot determinar si ajuda o empitjora, sobretot amb relació a l’agressivitat. 

S’ha de dir que tots els beneficis anomenats anteriorment no són sempre immediats, ja que es poden veure gradualment o aparèixer després d’unes setmanes de la cirurgia. 

Referències:

  • Scott L. Reploge. Benefits & risks of neutering.
  • Laura J. Sanborn. Long-term Health risk ad benefist associated with spay/ neuter dogs.
  • James O'Heare. The effects of spaying and neutering on canine behavior.
  • Efectos de la castración conductuales per Joaquín Pérez-Guisado.
  • Etologia veterinària del perro y el gato, de "Xavier Manteca" (tercera edición).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada