La castració i/o esterilització és un tema que sempre acaba portant un debat entre els professionals, veterinaris, educadors canins, etolegs i criadors de gossos, però sobretot, entre els propietaris d’aquests animals. Habitualment, d’aquests debats en són culpables els malantesos, rumors i/o tradicions de la castració i/o esterilització.
Com es realitza quirúgicament:
La castració en els mascles es realitza extirpant els testicles, o fent una vasectomía en què es seccionen els conductes que porten els espermatozoides des dels testicles fins a l’exterior.
L’esterilització en les femelles pot ser a través d’una extirpació d’ovaris i del úter (Ovariohisterectomia) o a través d’una lligadura de trompes que impedeix la reproducció però que deixa continuar produint hormones.
- BENEFICIS A LA SALUT:
2. Redueix una petita possibilitat de patir càncer testicular en els macles.
3. Risc de reproducció: Els dos sexes (mascle i femella) dels canins es poden infectar amb una bacteria anomenada “Brucella”. Bacteria que també pot afectar als humans. La “Brucella” pot ser transferida en el part o a través del contacte dels fetus avortats i/o per altres restes d’animals infectats. Un dels símptomes clínics que podrem veure és el fet de ser infèrtil. Tot i no ser molt comú, també hi ha la possibilitat d’infeccions greus en els ossos, ull i/o sistema nerviós. S’ha de dir que l’importància d’infecció d’aquesta bacteria varia molt del país i la regió.
4. Tumor mamari: El desenvolupament d’aquest tumor pot augmentar amb l’edat i varia segons la raça. Amb l’esterilització es pot reduir un importat risc de patir un càncer de mama, sempre o quan es realitzi jove.
5. Cancer d’ovaris: No és molt habitual en els gossos (6,25%). Però hi ha una gran varietat de tumors d’ovaris amb diferent grau maligne.
6. Redueix el risc de trastorns a la prostata no cancerosa.
7. Piometra: És una infecció bacterina de l’úter. Es produeix com a conseqüència dels canvis en l’ambient uterí provocats per repetits cicles del estro (una de les fases del cicle ovàric de les femelles).
• BENEFICIS EN EL COMPORTAMENT:
1. Marcatge d’orina: pot reduir o eliminar aquesta conducta. Un estudi diu que es pot reduir en un 50%.
2. Activitat sexual: Amb l’esterilització a la femella, aquesta conducta en ella ha desaparegut totalment. En canvi, en el mascle, pot variar d’un gos a un altre, pot continuar o desaparèixer totalment o parcialment. Per exemple, si abans de la castració ja ha realitzat una activitat sexual, el més segur és que després d’aquesta cirugia continui realitzant-la.
3. Pseudogestació: És un problema hormonal de la femella, que pateixen sobretot les gosses que no han estat mai embarassades. Amb l esterilització s’evita aquest problema.
4. El vagabundeo: és quan un gos camina sol pel carrer amunt i avall tot i tenir un propietari. És eficaç si aquesta conducta és produïda per una motivació sexual, i es pot reduir o eliminar en un 90% dels gossos.
5. Agressivitat: Amb relació a un problema d’agressivitat, hi ha molts debats per part dels professionals, on debaten si la castració és efectiva o empitjora el problema. Sobretot, perquè no tots els gossos responen de la mateixa manera i també perquè es poden utilitzar medicaments i educar el gos. Per exemple, segons Overall i Lowe durant el 2001, van dir que els gossos mascles castrats tenen un baix percentatge d’incidents d’agressivitat davant dels humans i altres gossos. Però segons Guy y col (2001), Podsberg i Serpell (1997) els gossos castrats mostren un alt problema d’agressivitat per sobre dels que no estan castrats. Sobretot, diuen que en aquest cas, a qui més afecta és a les femelles. Això és una petita demostració sobre que els professionals no es possen d’acord en determinar si la castració benificia o empitjora l’agressivitat. Si voleu llegir més controversia sobre l’eficàcia o empitjorament, consulteu això (aquí).
Com hem dit al principi, la castració i/o esterilització és un debat que sempre portarà cua i per ara no es pot determinar si ajuda o empitjora, sobretot amb relació a l’agressivitat.
S’ha de dir que tots els beneficis anomenats anteriorment no són sempre immediats, ja que es poden veure gradualment o aparèixer després d’unes setmanes de la cirurgia.
Referències:
Referències:
- Scott L. Reploge. Benefits & risks of neutering.
- Laura J. Sanborn. Long-term Health risk ad benefist associated with spay/ neuter dogs.
- James O'Heare. The effects of spaying and neutering on canine behavior.
- Efectos de la castración conductuales per Joaquín Pérez-Guisado.
- Etologia veterinària del perro y el gato, de "Xavier Manteca" (tercera edición).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada