11 de juny 2013

Ens preparem per Sant Joan


S’apropa Sant Joan i a molts propietaris ens preocupa com reaccionarà el nostre primer gos, què fer perquè aquest any no torni a passar-ho malament...

La por a alguna cosa o persona, no desapareix d’un dia per un altre. En realitat, agafar por és molt més ràpid que la cura d’aquesta por. La majoria de les pors no surten espontàniament, però si es deixen sense tractament, poden empitjorar. 
Si volem eliminar la por del nostre gos (en aquest cas, la por als petards) hem de consultar amb un especialista i realitzar un tractament de llarga durada. La durada d’aquest tractament depèn del grau de por que pateixi el gos amb els petards. Per tant, pot durar dies, mesos i/o anys.




Els gossos de més edat experimenten més la por que els joves. 

Els gossos tenen por als petards per tres factors:

1. Pel caràcter: El caràcter de cada gos afecta a com reaccionarà davant d’un estímul. Per exemple: si jo sóc una persona tímida, em costarà molt parlar amb la gent desconeguda. En canvi, si jo no sóc una persona tímida podré parlar amb la gent amb tranquil·litat.

2. Falta de habituació: Són gossos que no han experimentat de cadells (sobretot a la etapa de la socialització) una habituació a qualsevol soroll com a botelles, botzines dels cotxes...

3. Falta de sensibilització: És una resposta de por davant d’un mateix estímul. 
       

Què NO s’ha de fer MAI aquell dia:
  • No hem de castigar mai el gos perquè te por, ni renyar perquè ha entrat o ha fet alguna cosa mal feta (orinar, entrar en una habitació que no pot...)
  • No hem de tirar o estar a prop d'on tiren un petard.
  • Riure (Hem de pensar que ell/a ho està passant molt malament).
  • Anar darrera del gos/sa.
  • No reforçar la conducta de por: Hem d'estar sempre a prop del gos quan tiren algun petard però sempre amb una conducta tranquila. Hem de vigilar de no fer-li molt de cas i estar el més tranquil possible. 
  • No impedir reaccions de fugida per part del gos: hem de deixar que el gos s'amagui on ell vulgui.

Què SI s'ha de fer:

1. Tenir una habitació a les fosques per ell/a aquell dia.

2. Tancar les finestres i baixar totes les persianes possibles de la casa (sobretot, les de l’habitació on ell/a estarà).

3. Construir un lloc segur. Provisionalment podem construir una cova pel gos/sa (on es pugui amagar) amb uns quants llençols i un moble o algo semblant i sòlid (com una caixa de cartró). Cobrir el moble amb uns quants llençols donant forma de cova (sempre hem de deixar una mena de porta perquè puguin entrar i sortir fàcilment).

4. Si el gos/sa està habituat al transportint, podem utilitzar-lo com en el punt anterior.

5. Posar música de fons: Hi ha estudis que han descobert que la musica clàssica  tranquil·litza als gossos.

6. Juntament a l'habitació, o amb la cova que li posarem el seu abast, li podem posar les seves joguines, menjar, aigua.. 


Tractament amb medicació:

Els medicaments sempre son una petita ajuda per aquest dia. 

Els medicaments sedants NO s’han de donar mai per aquella nit, perquè empitjoren la situació. El sedant, el que realment fa, és que adorm la part del cervell que dóna ordres als músculs del cos per moure's. Per tant, el gos segueix escoltant el soroll dels petards perquè ha incrementat la seva sensibilitat auditiva. Alguns exemples de medicaments sedants són: Acepromacina, Calmosedan, Calmivet i Pocifor.

Els medicaments que SI que es poden donar per aquell dia són els anomenats ansiolítics. Però sempre serà el vostre veterinari qui acabarà receptant el medicament pel vostre gos.

Podeu donar feromones també conegudes com DAP (són substàncies químiques que desprenen els gossos per comunicar-se i també per relaxar-se). En el mercat, podeu trobar-ne dues opcions: un collar i un difusor (podeu mesclar les dues formes de DAP, no hi ha cap problema).

També existeixen les flors de bach, però aquestes flors s'han de començar a donar al gos amb molta antelació, per tal de veure els seus efectes.

Altres:

També existeixen uns productes que s'ajusten al cos del gos/sa com una armilla o camisa que serveixen per ajudar a tranquil·litzar-los. Alguns noms que podreu trobar al mercat són: anxiety wrap, Storm Defender i/o Thunder Shirt

També podeu anar a una casa rural (lluny de petards i focs artificials, òbviament).

Tots els tractaments anomenats anteriorment es poden mesclar, no hi ha cap problema.

I recordeu, si deixem la por als petards sense tractament, més endavant poden empitjorar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada