9 de jul. 2013

La pubertat: El Comportament sexual femení


Quan ens referim que un gos o gossa està a l'etapa de la pubertat o bé comença aquesta etapa, és que s'han produït uns canvis en la glàndula sexual de l'animal. A la femella, el començament de la pubertat arriba amb la seva primera ovulació.

El començament de la pubertat varia molt d’una raça a una altre. És a dir, les races petites comencen la pubertat abans (6 mesos) que les races grans (12 mesos o més). Aquesta diferència s'explica perquè els gossos de talla petita arriben abans a l’alçada i pes corporal ideal d'un adult. És per això que inicien abans l’etapa de la pubertat.





Tot i que les gosses en fase de pubertat estan considerades adultes i fecundables, és recomanable que la reproducció (l’embaràs) es produeixi entre els 3 i 6 anys de vida de la gossa. Abans dels 3 anys, les gosses són massa joves i no poden haver arribat a la maduresa sexual. També poden córrer riscos els cadells, com la mare, amb una possible mort.

Habitualment, el cel de la femella es realitza dos cops l’any (tot i que pot variar entre un únic cicle i 3 cicles a l'any i depenent de la raça, edat..)  i pot durar entre 2 i 4 setmanes.

El cicle d’una gossa passa per quatre fases:  Proestre, estre, diestre i anestra

1.  Proestre: Aquesta fase pot durar una mitjana d'entre 6-11 dies. Es produeixen diferents canvis físics, com les primeres petites gotes de sang, feromones sexuals... Tot i això, quan a un gos mascle li agrada una gossa i vol conquistar-la, la femella mostrarà una conducta violenta (lladrucs, agressivitat) en el gos mascle. És a dir, la gossa no acceptarà la còpula.

2.  Estre: Fase on la femella mostrarà gran interès per un mascle.  Es considera que el començament de la fase ESTRE arriba quan la femella accepta l'aparellament. La duració d’aquesta fase és de 5-10 dies.

3.  Diestre (56-60 dies): la duració d’aquesta fase és molt llarga i pot variar al voltant de 56-60 dies (però pot durar més si la gossa no està gestant). Comença quan la femella no accepta més la còpula. La característica d'aquesta fase és la disminució de la vulva i el seu canvi de color.  En aquesta fase és quan la gossa podria estar gestant.

4.  Anestra:  En aquesta fase, el cicle reproductiu de la femella descansa. La durada d’aquesta fase pot variar d’una gossa a una altre (edat, raça, època de l’any, salut, ambient...). També en gosses gestants, aquesta fase pot durar uns 140 dies i en gosses no gestants, 120 dies. En aquesta fase, el mascle no està atret per la femella, sobretot a causa de la vulva petita i del fet que la gossa no accepta la còpula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada