24 de jul. 2012

Per què el meu gos treu el cap per la finestra del cotxe?


Segur que moltes vegades ens hem preguntat: 
"Per què el meu gos treu el cap per la finestra del cotxe?

S'han fet moltes investigacions sobre aquest succés, però de les que hi ha, la més fiable té relació sobre les olors que reben.

L'olfacte dels gos és el sentit que té més desenvolupat i el que fan servir més. El bulb olfactori (regió del sistema nerviós central que processa informació procedent del epiteli olfactòria, que és la part anatòmica capaç de detectar olors) envia projeccions nervioses directament a l'amígdala olfactòria, estructura del sistema límbic que desenvolupa un paper al reconeixement individual i el control de la conducta agressiva, sexual, maternal i alimentària. El gos pot detectar una concentració d'àcid butíric entre un milió i cent milions inferior a la concentració mínima que pot percebre un ésser humà.         

És a dir, l'olfacte del gos és d'un milió a cent milions de vegades més sensible que el de les persones quan ensumen l'àcid butíric. Però aquesta diferència no és tan gran en el cas d'altres substàncies, tot i que l'olfacte caní és molt més sensible al nostre. L'epiteli olfactiu de l'ésser humà (situat a la part superior del nas i entre els ulls) no supera els 5 milions de receptors i el del gos és entre 200 i 300 milions, tot depèn de la raça i la morfologia.

Els gossos no només depenen de la mucosa olfactòria, també depenen de l'òrgan vomeronasal (òrgan de Jacobson). És una estructura situada al tàbic nasal i connectada a la boca a través del conducte incisiu. L'axó de les neurones receptores d'aquest òrgan acaba en una estructura del sistema nerviós anomenat bulb vomeronasal. I aquest envia projeccions nervioses a l'amígdala vomeronasal. Els envia en diferents nuclis i es pot considerar que els dos sistemes olfactoris estan separats i tenen funcions totalment diferents.     
Els gossos poden distingir si una gossa està en cel, detecció de malalties, com també poden diferenciar entre germans bessons idèntics.

     "Per nosaltres, el sentit més important és el de la vista, per ells és el de l'olfacte"

Un dels estudis que s'ha realitzat de per què el gos treu el cap per la finestra dóna com a resultat més fiable, que en treure el cap per la finestra del cotxe en marxa, aquest té l'oportunitat de rebre informació del lloc per on està passant: menjar, gossos, persones.. Ja que el gos veu el món a través de l'olfacte, i no tant per la vista.

2 comentaris:

  1. Ostres, molt interessant! Jo sempre havia pensat que mirava el paisatge. Si és que sempre partim des del nostre punt de vista i cada animaló té el seu.

    ResponElimina
  2. Benvinguda al bloc, i moltes gràcies pel comentari!
    Jo abans pensava que els hi agradava sentir el vent a la cara, jeje.

    ResponElimina