3 de jul. 2012

Alimentació A.C.B.A. o B.A.R.F.

El passat mes de maig vaig anar a ala conferència " Alimentación natural para perros y gatos" organitzat per "Fundación Trifolium". Unes de les coses que van explicar, és l'alimentació A.C.B.A. o B.A.R.F., una altre alternativa al pinso.



Què és?

A.C.B.A. (aliments crus biològicament adequada) o B.A.R.F. (bones and raw food) és una dieta carnívora. Més que una dieta és una manera d'alimentació. És basa en alimentar als nostres gossos (com la mare naturalesa ha fet a través de milions d'anys) lliures de l'espècia humana, quan es buscaven la seva pròpia alimentació.
Aquesta alimentació consisteix en aliments crus (significa que no hi haurà menjars cuinats o processats) com menjarien els seu avantpassats, en estat natural. És a dir, aliments  frescos, verdures, fruita (és preferible donar molt poca fruita, ja que conte sucre i poden causar-li diabetis), carn, suplements (llevat de cervesa, una alga anomenada espirulina...)
Beneficis:
  • Reducció de pes (desenvolupament muscular i disminució de la grassa corporal)
  • Desapareixen al.lèrgies
  • Reducció d'olor als excrements
  • Millora l'alè i l'olor corporal
  • Brilla més el pèl i en redueix la seva caiguda
  • Millora l'estat del gos, té més energia
  • Millora el sistema immunitari
  • Beuen menys aigua
Sabies què:

Els animals carnívors digereixen entre 8 hores, (més o menys), a diferència de l'ésser humà que necessita quaranta-vuit hores perquè els aliments passin pels 9 metres d'intestí

Alimentar amb ossos:

Moltes vegades, hem sentit que donar.li ossos al gos és dolent per la seva salut.
Els ossos cuinats són molt perillosos. Al cuinar-los; canvien l'estructura, no es digereixen bé, es trenquen amb facilitat, i això si que provoca problemes gastrointestinals.
Tot i així, alguns ossos crus poden quedar aturats en l'esòfag (tub entre la boca i l'estómac).
Sovint, quan s'investiguen les causes, es troben que els ossos eren molt petits. Alguns ossos, poden ser "aspirats" pels gossos de mida gran i algunes vegades es poden quedar atrapats a l'esòfag. Prevenir és millor que curar, assegura que els ossos siguin d'una mida apropiada i estiguin ben coberts de carn. Sinó els hi hem donat mai un os cru, és preferible començar a donar-li poc a poc.
Els millors ossos que es poden donar són els mes tous, com l'ala i l'espatlla del pollastre o del gall dindi i les costelles de cabrit. És aconsellable no utilitzar els ossos de la cuixa del pollastre, ni de la cama del porc o del xai, ja que es poden trencar fàcilment en grans trossos afilats i empesar-se'ls. És un gran risc per la seva salut.

Atenció!:

Mesclar pinso amb la dieta no és bo, ja que es digereix diferent. És millor donar la dieta un dia i el pinso un altre dia.

Informació:

La veterinària Dolors Sánchez-Peñalver, assenyala que existeixen diverses versions de la mateixa dieta i totes són valides en la mateixa mesura. Insisteix en què cadascú ha de buscar el que millor s'adapti a cada gos. Adverteix que s'ha d'estudiar les fonts de nutrició que proporciona cada aliment i l'estat de salut del gos.
La seva pàgina web és un bon punt d'informació per iniciar aquesta dieta, on trobarem àmplies explicacions nutricionals: Clica aquí

Referències:

8 comentaris:

  1. un bloc molt interessant. Sempre hem tingut gossos a casa.
    L'any passat als meus pares se'ls va morir la gosseta que tenien, que tenia uns vint anys! tot un record.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vint anys!! no havia sentit mai que un gos hagués viscut tant!

      Moltes gràcies per llegir el bloc i deixar-me un comentari, espero poder-te continuar veient per aquí :)

      Elimina
  2. he intentat posar-me de seguidora al teu bloc però no puc. Ho provaré més endavant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que estrany!:( Has tornat a tenir problemes per poder-te fer seguidora?

      Elimina
  3. "Alimentación nautal para perros y gatos" .... Què és l'alimentació nautal?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Josep per l'anotació! Problemes al teclejar,coses que passen! ;)

      Elimina
  4. Sònia, voldria fer-te una puntualització, si m'ho permets. Les fruites no contenen sucre (sacarosa) sino que porten fructosa, que és mol diferent, i en cap cas es dolenta per la salut. Jo als meus gats i al meu gos els alimento amb productes naturals i crus des de fa dos mesos i n'estic molt satisfeta. I ells mes, jajaja. Felicitacions pel teu bolg. Salutacions. Begoña

    ResponElimina
  5. Hola Begoña!!
    A la conferència "Alimentación natural para perros y gatos" que vaig assistir van comentar que el sucre els hi pot causar diabetis, però jo en aquest tema no sóc una experta, així que gràcies Begoña per la teva aportació :-)

    Moltes gràcies per visitar el bloc i pel comentari, espero poder veure't per aquí ;-)

    ResponElimina