14 d’ag. 2012

Gossos geriàtrics (part I)

Haig de dir que jo tinc un gos geriàtric (de 13 anys), pateix de ceguera (al ull esquerra total, al dret parcialment), i molt poca sordera. Fer aquesta entrada i informar-me d'aquest casos, m'ha fet molta pena per la part que em toca com a propietària d'un gos geriàtric.  

El meu gos

Gossos geriàtrics

Els gossos quan comencen a tenir una certa edat avançada comencen a mostrar varis canvis de conducta com: desorientació, falta de reconeixement dels membres de la família, mostra de reaccions de por, entre d'altres.
És estrany que els gossos geriàtrics només pateixin una malaltia o una alteració que afecti a un sol sistema orgànic.

És important comprendre les bases biològiques de molts canvis de conducta que podrem observar en un gos geriàtric.

Síndrome de Disfunció Cognitiva (SDC) 


Generalment es creu, tal i com ens passa a les persones, que la capacitat de conèixer o comprendre també es redueix en els gossos. El Síndrome de Disfunció Cognitiva (SDC) són alteracions de la conducta i del comportament caní, associats a la pèrdua neuronal derivat amb l'edat. És molt difícil determinar a quina edat es comença a manifestar el síndrome de disfunció cognitiva. Però no hi ha dubte que es tracta d'una malaltia crònica i progressiva en els gossos. Un estudi va mostrar que els gossos de mida gran moren abans que un gos petit amb la mateixa edat. Probablement, això és a causa d'un envelliment més ràpid dels sistemes cardiovascular, musculoesquelètic o endocrí, tot i que no sembla que el cervell envelleixi igual de ràpid. És a dir, els gossos de mida petita tenen la mateixa probabilitat de tenir un greu empitjorament en la capacitat de conèixer o comprendre a qualsevol edat, que amb els de mida gran.

Els canvis que tenen lloc al sistema nerviós central com conseqüència de l'envelliment i que són els responsables del SDC son els següents:

  • Acumulació de plaques de proteïnes beta-amiloide al cervell, especialment al hipocamp (forma part del sistema límbic i té un rol important en la consolidació de la memòria a curt termini a memòria a llarg termini, així com participar de l'orientació espacial) i la cortesa cerebral. Aquesta proteïna és semblant però no idèntica a la que es troba en els pacients amb la malaltia de l'Alzheimer. A més, existeix una relació positiva entre l'intensitat dels sistemes del SDC i l'acumulació d'aquesta proteïna. 
  • Disminució de l''activitat de varis neurotransmissors, inclosa l'acetilcolina, la noradrenalina, la dopamina i la serotonina.
  • Pèrdua important de neurones, especialment a l'hipocamp i a la cortesa cerebral.

Tractament pel Síndrome de disfunció cognitiva

EL SDC no es pot curar. No obstant, existeixen varis medicaments que poden disminuir els efectes.

La pròxima setmana (dimarts) la segona part: com els afecta el SDC en el seu comportament.

4 comentaris:

  1. molta peneta veure símptomes que li pasen al teu gos de tota la vida! :(

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí Mònica, molta pena quant els veus així!!

      Elimina
  2. Molt interessant! els meus pares tenen una gosseta que té 11 anys i ara la tenim amb "operció biquini" total pq va agafar molt de pes durant l'hivern i ho ha passat molt malament. A més té una mica d'artrosi a les potes de darrera i el sobre pes no li va gens be. Li estem donant homeopatia i junt amb el regim, va millorant. A més tb la portem a nadar i li va molt be. Creiem que si aconseguim que torni al seu pes de sempre (uns 25Kg) tornarà a ser la de sempre, tenint en compte que te 11 anys! Es passa tant malament quan veus que es van fent grans... per ntres es una mes de la familia!
    M'agrada força el blog, continua posant coses interessants!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvinguda Marta al bloc i moltes gràcies per la teva visita i pel comentari!
      Doncs teniu raó, si aconseguiu que ella torni al pes d'abans o s'apropa, la beneficiarà molt a les articulacions.
      Fan molta pena veure'ls d'aquesta manera. El meu gos com que no hi veu bé, doncs de vegades es dóna cops amb algun objecte de casa.
      Moltes gràcies i espero que et continuï agradant el que vagi escrivint en el futur. :-)

      Elimina