21 d’ag. 2012

Gossos geriàtrics (part II)

La setmana passada vaig parlar del Síndrome de Disfunció Cognitiva (SDC) en el gossos geriàtrics. Continuem amb el mateix tema però ara parlant com els afecta el SDC en el seu comportament i les solucions per facilitar la vida del nostre company pelut.

Problemes d'incontinència orinària o fecal

Aquest problema normalment el relacionen amb l'edat, però haurem de fer unes proves mediques per comprovar que no sigui un problema patològic.  
Els medicaments poden ajudar, però és aconsellable introduir alguns canvis en la vida del gos. Podem fer servir llençols o una catifa en els llocs on més orina o fa excrements. Hem de netejar l'orina amb productes enzimàtics (el lleixiu té uns components que el que fan és que torni a orinar al mateix lloc).
És molt important estar alerta a les peticions quan demanin per anar a fora a fer les seves necessitats. Pot ser de gran ajuda instal·lar portes per gossos, sobretot en aquells que necessiten sortir més que quan eren joves. També és possible que hàgim de posar una rampa per facilitar l'entrada a casa. 

Empitjorament de l'audició i la visió

Normalment el gos que perd la seva capacitat per escoltar o per veure, pot mostrar una reacció agressiva defensiva o de por, quan algú s'apropa a ell.
Un estudi deia que al voltant del 40% dels propietaris de gossos entre 11-12 anys van informar empitjorament en la visió, i que aquest valor augmenta fins el 70% dels propietaris en gossos de 15-16 anys.

Solucions: 
  • Com que els gossos sords no poden escoltar les ordres verbals haurem de fer servir ordres amb el llenguatge de signes.  
  • En el cas de gossos cecs haurem de disposar de més ordres verbals. També haurem d'establir que entre el lloc de descans, i fins allà on tingui els recipients del menjar i l'aigua, ha d'estar lliure d'objectes perquè no puguin entropessar-se. També podem facilitar els llocs que normalment més visita. Per exemple, allà on ara té el menjar i el beure, hi podem col·locar un rellotge penjat a la paret. D'aquesta manera, ell es guia pel soroll que faci aquell rellotge i pot trobar el menjar fàcilment.
  • Aquells que tenen els dos sentits afectats (cec i sord) haurem de comunicar-nos amb ells a través del contacte tàctil, com per exemple: ensenyar al gos que quan el toquem al cap significa que ha de venir (però sempre haurem d'anar amb precaució quan el toquem per no espantar-l'ho).  
Sempre hem d'aconsellar a les visites que s'han d'apropar al animal amb molta precaució. En alguns casos és millor tancar el gos en un lloc segur i tranquil quan tenim visites a casa.

Problemes dentals

Hem d'anar molt en compte amb el menjar que li donem. És millor donar-li menjar que siguin tou o que estigui aixafat

Artritis 

L'elevació dels recipients del menjar i de l'aigua o la col·locació d'una rampa per pujar escales o pujar el cotxe, seran algunes maneres per facilitar la vida del nostre company pelut. Un llit còmode sembla ser molt important i amb freqüència s'utilitzen matalassos de goma espuma i mantes tèrmiques (també a l'estiu). També és important que en les cases on el terra és de fusta o les rajoles siguin relliscoses, haguem de cobrir el terra amb mantes o catifes (sobretot en els gossos que han perdut tot el control de les potes). 
Molts propietaris troben molt adequat posar herba artificial en el pati, sobretot si el terra és de fang. I en especial, en els gossos que passen molt de temps estirats al terra.
És molt important mantenir el mateix pes quan es van fent grans perquè això beneficia les seves articulacions. I és que la dieta és més important quan són grans que quan són gossos joves.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada